TEK PAZAR PROGRAMI (COSME)

Tek Pazar Programı KOBİ ve Rekabetçilik Bileşeni (COSME) Nedir?

Tek Pazar Programı, Avrupa Tek Pazarının tam potansiyeline ulaşmasını sağlamak ve Avrupa’nın KOVID-19 salgınının ardından toparlanmasını desteklemek amacıyla oluşturulmuş bir Birlik Programıdır.

Daha önce ayrı bir program olarak yürütülmekte olan COSME Programı da, 2021-2027 döneminde işletmelerin ve özellikle de KOBİ’lerin desteklenmesine yönelik bir bileşen olarak Tek Pazar Programı altında yer almaktadır.

Tek Pazar Programı Kobi ve Rekabetçilik Bileşeni (COSME) ile 2021-2027 döneminde işletmelerin pazarlara erişimini kolaylaştırmak, girişimciliği ve girişimcilik becerilerinin kazanılmasını teşvik etmek,  endüstrinin modernizasyonunu sağlamak ve küresel ve toplumsal zorlukları ele almak hedeflenmektedir. Böylelikle, turizm sektörü de dâhil olmak üzere işletmelerin rekabet güçlerinin ve sürdürülebilirliklerinin artırılması amaçlanmaktadır.

Tek Pazar Programı’nın 2021-2027 dönemi için belirlenen 4.2 milyar avroluk bütçesinin %24’ü COSME Bileşenine tahsis edilmiştir.

Kobi ve Rekabetçilik Bileşeni (COSME) hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için: https://eismea.ec.europa.eu/programmes/single-market-programme/support-smes_en

Ülkemizin Programa Katılımı

Türkiye 2021-2027 döneminde Tek Pazar Programı’nın sadece Kobi ve Rekabetçilik Bileşenine (COSME) katılım sağlamaya karar vermiştir.

Ülkemizin Tek Pazar Programı COSME Bileşenine katılımına yönelik anlaşma 31 Mart 2023 tarihinde imzalanmış ve 22 Mayıs 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Programın koordinasyonu Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından sağlanmaktadır.

KOBİ ve Rekabetçilik Bileşeninin Amaçları Nelerdir?

  • Kobi ve Rekabetçilik Bileşeni (COSME) başta KOBİ’ler olmak üzere işletmelerin rekabet güçlerini ve sürdürülebilirliklerini artırmak için onlara çeşitli şekillerde destek sağlamayı hedeflemektedir.

    Özellikle;

    • Pazarlara erişimi kolaylaştırmak,
    • Girişimciliği ve girişimcilik becerilerinin kazanılmasını teşvik etmek,
    • Endüstrinin modernizasyonunu teşvik etme ve küresel, toplumsal zorlukları ele alma hedefleri gözetilmektedir.

KOBİ ve Rekabetçilik Bileşeninin Araçları Nelerdir?

  • Avrupa İşletmeler Ağı, KOBİ’lere nasıl yenilik yapacakları ve uluslararası alanda nasıl büyüyecekleri konusunda entegre bir tavsiye paketi sağlamaktadır.
  • KOBİ Elçileri Ağı, AB düzeyinde ve ulusal düzeyde KOBİ dostu düzenleme ve politika oluşturmayı teşvik eder.
  • Genç Girişimciler için Erasmus, yeni veya istekli girişimcilere, diğer katılımcı ülkelerde küçük işletmeleri yöneten deneyimli girişimcilerden öğrenme şansı verir.
  • Ortak Küme Girişimleri, endüstriyel kümeleri, uzman işletme gruplarını (genellikle KOBİ’leri) ve yakın iş birliği içinde olan diğer destekleyici aktörleri kapsayan yeni nesil eylemler
  • Tek Pazar Programı’nın rekabetçilik ve sürdürülebilirlik hedefini kapsayan ve AB KOBİ stratejisini uygulayan diğer eylemler

Avrupa İşletmeler Ağı

Avrupa İşletmeler Ağı, işletmelerin uluslararası ölçekte yenilik yapmasına ve büyümesine yardımcı olur. Uluslararası hedefleri olan küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ’ler) yönelik dünyanın en büyük destek ağıdır.

Ağ dünya çapında aktiftir. İş desteğindeki mükemmelliğiyle tanınan üye kuruluşlardan uzmanları bir araya getirir.

Üye kuruluşlar şunları içerir:

  • Ticaret ve Sanayi Odaları
  • Bölgesel Kalkınma Kuruluşları
  • Üniversiteler ve Araştırma Enstitüleri
  • Yenilik Ajansları

Bireysel işletmeler, Avrupa İşletmeler Ağının üyesi olamazlar ancak sunulan birçok hizmetten yararlanabilirler.

Her üye kuruluştaki uzmanlarından oluşan ekipler, işletmelere kişiselleştirilmiş hizmetler sunar. Bu uzmanlar yerel iş ortamına hakim ve dünya çapındaki iş fırsatları için bağlantılara sahiplerdir.

Avrupa İşletmeler Ağı ayrıca özellikle sektörünüze yönelik bir yaklaşım da sunabilir. Uzmanlardan oluşan gruplar sağlık, tarım-gıda ve akıllı enerjiden moda ve tekstile kadar tüm önemli ekonomik sektörleri kapsamaktadır. Ayrıca Ağ, şirketlerin dayanıklılıklarını artırmalarına yardımcı olur ve KOBİ’lerin daha sürdürülebilir ve dijital iş modellerine geçişini destekler.

Avrupa İşletmeler Ağı hakkında ayrıntılı bilgi için: https://een.ec.europa.eu/partnering-opportunities

KOBİ Elçileri Ağı

KOBİ Elçileri Ağı, küçük işletmelere ilişkin yasal düzenlemenin gözden geçirilmesi kapsamında 2011 yılında kurulmuştur. Her AB ülkesi, Ağa başkanlık eden AB KOBİ elçisinin rolünü tamamlayacak bir ulusal KOBİ elçisi atamıştır. KOBİ elçilerinden oluşan bu grup, tüm AB ülkelerinde KOBİ dostu düzenlemeleri ve politika oluşturmayı teşvik eden bir KOBİ politikası danışma grubu oluşturmaktadır.

Neden KOBİ elçilerinden oluşan bir ağa ihtiyaç duyulmaktadır?

Her ne kadar AB ülkeleri KOBİ’lere yönelik düzenleme ve politika ortamını iyileştirmek için çok şey yapabilse de, küçük işletmelerin fikirlerini dile getirmesi ve politika yapıcılara ulaşması genellikle zordur. KOBİ Elçileri Ağı, ulusal KOBİ’lerle istişare sürecini ve AB ülkeleri arasındaki iş birliğini geliştirmektedir.

KOBİ Elçileri Ağı hakkında ayrıntılı bilgi almak için: https://single-market-economy.ec.europa.eu/smes/sme-strategy-and-sme-friendly-business-conditions/sme-envoys-network_en

Genç Girişimciler için Erasmus

Genç Girişimciler için Erasmus, yeni veya istekli girişimcilere, diğer katılımcı ülkelerde küçük işletmeleri yöneten deneyimli girişimcilerden öğrenme şansı veren sınır ötesi bir değişim programıdır.

Deneyim alışverişi, deneyimli girişimcinin yanında kaldığı süre boyunca gerçekleşir ve bu da yeni girişimcinin küçük bir firmayı yönetmek için gereken becerileri kazanmasına yardımcı olur. Ev sahibi, işine ilişkin yeni bakış açılarından yararlanır ve yabancı ortaklarla iş birliği yapma veya yeni pazarlar hakkında bilgi edinme fırsatlarına sahip olur.

Kimler Katılabilir?

  • Kendi işini kurmayı kesin olarak planlayan veya son üç yıl içinde zaten bir iş kurmuş olan yeni girişimciler
  • Katılımcı ülkelerden birinde Küçük veya Orta Ölçekli İşletme sahibi veya yöneticisi olan deneyimli girişimciler (deneyimli girişimciler; 3 yılı aşkın süredir bir şirketi girişimci (çalışan değil) olarak yöneten kişilerdir)

Genç Girişimciler için Erasmus hakkında detaylı bilgi için https://www.erasmus-entrepreneurs.eu/

Ortak Küme Girişimleri (Euroclusters)

Tek Pazar Programı aracılığıyla finanse edilen Ortak Küme Girişimleri AB Sanayi Stratejisini uygulamak için sanayi kümelerini ve diğer ekonomik aktörleri bir araya getiren sektörler arası, disiplinler arası ve Avrupa ötesi stratejik girişimlerdir. Bu kümeler KOBİ’ler için yeni iş fırsatları yaratırlar ve onları Avrupa ve küresel stratejik değer zincirlerine daha iyi entegre olurlar.

1 Eylül 2022’den itibaren AB Sanayi Stratejisini uygulamak için 30 Ortak Küme Girişimi başlatılmıştır.

Ortak Küme Girişimleri (Euroclusters) hakkında daha detaylı bilgi için: https://www.clustercollaboration.eu/euroclusters

Kimler Başvurabilir?

  • KOBİ’ler ve daha büyük teşebbüsler,
  • Finansal kurumlar dâhil olmak üzere özel ve kâr amacı güden kuruluşlar,
  • Sektör federasyonları veya benzer destekleyici kuruluşlar,
  • Ticaret odaları,
  • İş geliştirme merkezleri ve hızlandırıcılar,
  • İş destek merkezleri,
  • Kâr amacı gütmeyen kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları
  • Üniversiteler, araştırma ve teknoloji merkezleri dâhil olmak üzere eğitim ve öğretim kurumları

Daha fazlasını bilmek ister misiniz?

Tek Pazar Programı tüzüğü

Tek Pazar Programı hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız.

Kobi ve Rekabetçilik Bileşeni (COSME) hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

Kobi ve Rekabetçilik Bileşeni (COSME) teklif çağrılarına ulaşmak için Funding and Tenders Portalını ziyaret edebilirsiniz.