Yaşam Bilimlerinin Küresel Rekabetçiliğini Arttırmaya Yönelik AR-GE Destek Laboratuvarı

Öncelik Alanı
Rekabetçilik ve Yenilik Sektörü
Proje Faydalanıcısı
Boğaziçi Üniversitesi
Diğer Faydalanıcılar
Marmara Tıbbi Cihaz Üretici ve Tedarikçileri Derneği (MASSİAD)
Süre (ay) +
Başlangıç ve Bitiş Tarihleri
–
AB Katkısı (Avro)
5.000.000
Projenin Kısa Tanımı ve
Temel Amaçları
Projenin temel hedefi Türkiye’nin enerjiden sonra en yüksek ikinci cari açık verdiği sektör olan sağlık teknolojileri alanındaki gerekli altyapı kapasitemizin arttırılması, tıbbi cihazlar, hedefli tedaviler ve biyoteknolojik ürünler alanlarında çalışmakta olan girişimci ve KOBİ’lerimizin Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarının desteklenmesi ve dışa bağımlılığımızın azaltılmasıdır.
Bu kapsamda, hedefli tedaviler için kullanılması amaçlanan ve deney hayvanlarının anatomisine göre özelleştirilmiş PET/CT ve MR cihazları ile materyal karakterizasyon için kullanılacak Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) cihazları tedarik edilmiştir. Yine biyoteknolojik ürünlerin geliştirme aşamasındaki girişimci/firma/araştırmacıların kullanımı için GMP uyumlu 8 adet temiz oda kurulumu yapılmıştır. İkinci grup olarak tedarik edilmesi planlanan yeni ekipmanlarla da GLP laboratuvarının geliştirilmesi bu sayede de KOBİ ve girişimcilerin güvenli, hızlı ve kesintisiz bir şekilde, daha etkin, yüksek performanslı ve kaliteli üretim yapmaları amaçlanmaktadır. Teknik Yardım bileşeni ile de LifeSci merkezinin servis ve insan kapasitesinin geliştirilmesine odaklanılmıştır.
Temel olarak orta ve uzun vadede etki etmesi beklenen projenin; KOBİ’lerin araştırma ve ürün geliştirme süreçlerini hızlandırma, rekabet edebilirlik, satış ve ihracat kapasitelerini geliştirme, ve ülkemiz sağlık sektöründeki belirli dikey alt alanlarında üretimin ve ihracatın artırılması gibi katkılarda bulunması hedeflenmektedir.
Yer
Tüm Türkiye, İstanbul odaklı
Elde Edilen Sonuçlar / Beklenen Çıktılar
Proje kapsamında biyoteknoloji, ilaç ve tıbbi cihaz alanında faaliyet gösteren 20 girişimciye yoğunlaştırılmış danışmanlık ve eğitim hizmeti verilmiştir. Temiz odaların kısa ve uzun dönem olacak şekilde KOBİ ve girişimcilere kiraya verilmesi hedeflenmektedir. Halihazırda 1 kısa ve 1 uzun dönemli girişimci hizmet vermekle birlikte, 2 firmanın onay süreçleri devam etmektedir. Görüntüleme cihazlarının kiralanması süreci de başlamış olup ulaşılan KOBİ sayısı 100’ü geçmiştir.


