INTERREG IPA BULGARİSTAN-TÜRKİYE SINIR ÖTESİ İŞBİRLİĞİ PROGRAMI

Interreg IPA Bulgaristan-Türkiye Programı, Türkiye’nin katılım sağladığı sınır ötesi işbirliği programlarından biridir. Programın Yönetim Makamı Bulgaristan Bölgesel Kalkınma ve Bayındırlık Bakanlığı, Ulusal Otoritesi ise T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı’dır. Program alanı Türkiye’de Edirne ve Kırklareli illerini Bulgaristan’da ise Hasköy, Yanbolu ve Burgaz idari bölgelerini kapsamaktadır.

2027 Dönemi

nterreg IPA Bulgaristan-Türkiye Programının vatandaşlarına daha yakın bir Avrupa önceliği kapsamında ilk proje ön teklif çağrısı Mayıs 2023 tarihinde yayınlanmıştır. Toplam bütçesi 13.423.529 Avro olan çağrı kapsamında kısa listeye kalan proje fikirlerinin rekabetçilik ve iş ortamı; yerel ekonominin dijitalleşmesi ve iklim nötrlüğü; istihdam edilebilirlik ve işgücü piyasasına uyum; turizm; turizm potansiyeline sahip doğal varlıkların yönetiminde ekosistem uygulamaları ve hizmetleri alanlarına katkı sunması hedeflenmektedir. Bu kapsamda, 13 asil, 14 yedek proje fikri için Mayıs 2024 tarihinde detaylı proje çağrısı yayınlanmış olup hazırlanan ayrıntılı proje fikirlerine yönelik değerlendirme sürecinin tamamlanmasının ardından seçilecek projeler hayata geçirilecektir.

Bu öncelik altındaki müdahale alanlarından iklim değişikliğine uyum tedbirleri ile iklimle ilgili risklerden orman yangınları, taşkınlar ve toprak kaymasının önlenmesi ve yönetimi alanında açılacak kısıtlı teklif verme çağrısı kapsamında Türkiye’den ve Bulgaristan’dan ilgili kurumların ortaklığıyla stratejik bir proje hazırlanmasına ilişkin çalışmalar da devam etmektedir.

Öte yandan, daha yeşil ve daha düşük karbon tüketen bir Avrupa önceliği altında ise program kapsamında ilk defa KOBİ’lere yönelik 6.616.228 avro bütçeli proje teklif çağrısı yayınlanmıştır. Çağrı kapsamında KOBİ’ler 15.313.695 Avro değerinde 41 proje sunmuşlardır. Sunulan 41 projenin değerlendirilmesinin ardından 16’sı uygulamaya hak kazandı.  Çağrı bütçesinin %70’i (4.6 milyon avro) enerji verimliliğinin teşvik edilmesi ve sera gazı emisyonlarının azaltılması hedefi için tahsis edildi. Bu öncelik altında toplam bütçesi 10.518.673 Avro olan 29 proje teklifinin 11’i uygulamaya hak kazandı. Bütçenin kalan %30’luk kısmı olan yaklaşık 2 milyon avroluk bütçe ise döngüsel ve kaynakların verimli kullanıldığı ekonomiye geçişin teşvik edilmesi hedefine tahsis edildiSöz konusu öncelik altında toplam bütçesi 4.795.022 avro olan 12 proje teklifi sunuldu. Bunlardan 5 proje uygulanmaya hak kazandı. Bulgaristan’dan ve Türkiye’den birer ortağın bulunduğu projelerin uygulamasına Nisan 2025 tarihinde başlanması ve projelerin iki yıl içinde tamamlanması planlanıyor.

Interreg IPA Bulgaristan-Türkiye Programı kapsamında ayrıca daha güvenli ve emniyetli bir Avrupa önceliği altında sınır yönetimi alanında işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla Kasım 2023 itibariyle 1,7 milyon avro değerinde stratejik bir proje uygulamaya geçmiştir. Daha Güvenli Sınırlar için İşbirliği Projesi kapsamında uygulanacak proje söz konusu illerde görev yapan kamu görevlerinin mesleki becerilerinin geliştirilmesine odaklanmaktadır. Proje, Bulgaristan’da polis teşkilatı mensuplarının, Türkiye’de ise hem polis teşkilatı mensuplarının hem de gümrük muhafaza memurlarının eğitilmesini hedeflemektedir.

Daha fazlasını bilmek ister misiniz?

Program hakkında daha detaylı bilgi edinmek için program internet sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Programla ilgili son gelişmeler için Sınır Ötesi İşbirliği Programları internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.